SCOPUS

Dostopnost
SCOPUS (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

V letu 2020 SCOPUS ni več oddaljeno dostopen vsem čanom knjižnic fakultet UL, CTK in NUK, temveč le študentom in zaposlenim UL vpisanim v omenjene knjižnice.

Podatkova zbirka Scopus je namenjena za iskanje in pregled znanstvene literature z vseh področij. Scopus obsega bibliografske podatke z izvlečki in citiranimi viri za članke iz 23.700 naslovov znanstvenih revij (4.000 odprtodostopnih) preko 5.000 založnikov. Vsebuje več kot 71 milijonov bibliografskih zapisov (64 milijonov s citiranimi viri za obdobje po l. 1970 ter 6.5 milijonov za obdobje med 1788-1970). Nekatere revije so v Scopusu indeksirane le delno. Scopus vsebuje še prispevke iz 389 knjižnih zbirk znanstvenih monografij, 166.000 knjig ter 8.3 milijonov prispevkov s posvetovanj. Iskanje vključuje tudi 39 milijonov patentov petih patentnih uradov (US Patent & Trademark Office, European Patent Office, Japan Patent Office, World Intellectual Property Organization in UK Intellectual Property Office). Zbirko gradi založnik Elsevier.

Omogoča izbirno in ukazno iskanje, iskanje avtorjev in navedenih virov v člankih ter več načinov omejevanja števila oz. analize rezultatov iskanja in načina razvrščanja izpisanih dokumentov. Prav tako omogoča povezave iz bibliografskega zapisa na celotno besedilo dokumentov, izvoz rezultatov iskanja v orodja za urejanje bibliografij (Mendeley, RefWorks in EndNote), nastavitve obveščanja o novostih (po e-pošti, RSS ali HTML feed). Nudi tudi različna orodja za analizo citiranosti avtorjev (h-indeks) ali dokumentov, odmevnosti revij (kazalniki CiteScore, SNIP in SJR) ali celih inštitucij. Zapisi iz Scopusa so indeksirani v globalnih indeksih orodij za odkrivanje informacij kot so EBSCO EDS, Primo ali Summon.

Dopolnjevanje: dnevno.

Družboslovje in humanistika Medicina Naravoslovje in tehnika Citatni indeksi Znanstvene bibliografije

Ponudnik: Elsevier