Oxford University Press

Pogodba z Oxford University Press prinaša upravičenim avtorjem možnost brezplačnih objav prispevkov v odprtem dostopu:

  • 8 vavčerjev v letu 2021;
  • 12 vavčerjev v letu 2022;
  • 15 vavčerjev v letu 2023;
  • neomejeno število vavčerjev v 2024.

Upravičeni avtorji: dopisni (corresponding) avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki Univerze v Ljubljani (vključno z zaposlenimi ali pogodbeniki NUK in CTK).

Upravičeni avtorji lahko koristijo vavčerje za brezplačne objave v odprtem dostopu v hibridnih in zlato odprtodostopnih revijah, ki so navedene na povezavi.

Kako koristiti vavčer za objavo v odprtem dostopu:

V kolikor je prispevek upravičen za koriščenje vavčerja, mora avtor po sprejetju prispevka v objavo pri založniku:

  • izbrati licenco za odprti dostop in;
  • oddati zahtevek za koriščenje vavčerja za odprti dostop oziroma oddati zahtevek, da institucija plača objavo v odprtem dostopu, t.j. v razdelku Article Charges v odstavku Open Access Prepayment Account izbere Univerzo v Ljubljani. (V tem razdelku so navedeni tudi morebitni stroški za strani objave in uporabe barv, ki jih bo moral avtor oz. njegova fakulteta poravnati sam.) 

Vodič za koriščenje vavčerjev:

Opozorilo: Vavčerji za objave prispevkov v odprtem dostopu pokrijejo zgolj stroške objave prispevkov v odprtem dostopu. Nekatere revije zaračunavajo tudi nujni strošek za strani objave (eng. page charges) ali izbirni strošek uporabe barv (drugačnih barv kot črne in bele) v tiskanih različicah revij (eng. colour charges). V kolikor upravičeni avtor uporabi vavčer v reviji, kjer se zaračunava takšne stroške, bo oproščen plačila stroška objave v odprtem dostopu, moral pa bo plačati strošek strani objave in/ali strošek uporabe barv v tiskanih različicah. Te stroške plača avtor sam oziroma njegova institucija (posamezna fakulteta). Podatek o tem, katere revije zaračunavajo te stroške, najdete na spletnih straneh revij.

Poročilo o uporabi vavčerjev za leto:

Dodatne informacije: odprti-dostop@nuk.uni-lj.si

 

To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 International licenco