Oddaljeni dostop

Kaj je storitev oddaljenega dostopa?

Knjižnice, ki samostojno ali v sklopu konzorcijev za potrebe svojih uporabnikov naročajo različne plačljive elektronske informacijske vire (bibliografske zbirke, elektronske revije in elektronske knjige, zvočne in video posnetke itn.), morajo v skladu z licenčnimi pogodbami zagotoviti, da do njih dostopajo samo tisti uporabniki ali skupine uporabnikov, za katere so bili viri nabavljeni. To dosežejo tako, da ponudniku sporočijo IP naslove računalnikov, ki so v prostorih knjižnic, npr. v NUK, CTK, knjižnicah in fakultetah Univerze v Ljubljani. Osnovna pomanjkljivost takšnega dostopa je, da je omejen samo na prostore knjižnic in to samo v času njihove odprtosti.

Oddaljeni dostop je storitev, ki jo izvaja Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) za potrebe visokošolskih knjižnic fakultet Univerze v Ljubljani (UL), Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani (CTK) in NUK. Storitev podprta z ustrezno programsko in strojno opremo, omogoča članom knjižnic, po predhodni prijavi, dostop do elektronskih virov ne glede na to, kje se nahajajo in ne glede na čas. 

Za takšen način dostopa  je potrebna prijava s številko članske izkaznice knjižnice,  v katero ste vpisani oziroma s številko študentske izkaznice Univerze v Ljubljani ter geslom. Študentje in zaposleni na Univerzi v Ljubljani pa se lahko prijavite tudi s svojo Digitalno identiteto UL, v tem primeru na prijavnem obrazcu kliknite gumb AAIPrijava. Oba načina prijave preverita identiteto uporabnika in upravičenost za dostop do posamezne zbirke ali vira.  Katere vire bo posamezen uporabnik lahko uporabljal je odvisno od njegovega statusa (študent ali zaposlen na UL, študent drugih univerz, zaposlen itn.) in licenčnih pogojev.

 1. Člani katerih knjižnic Univerze v Ljubljani lahko uporabljajo storitev oddaljenega dostopa?
 2. Kako dobim geslo za oddaljeni dostop?
 3. Pozabil sem geslo. Kako pridobim novo?
 4. Sem aktivni član/-ica vključene knjižnice in imam veljavno geslo, kako poteka oddaljeni dostop do inf. virov?
 5. Zakaj nekaterih virov sploh ni mogoče uporabljati preko oddaljenega dostopa?
 6. Kaj pomeni sporočilo "Zavrnjen dostop do informacijskega vira zaradi licenčnih pogojev"?
 7. Vpisan sem v več knjižnic na Univerzi v Ljubljani, katero knjižnico naj izberem pri prijavi?
 8. Licenčne omejitve.
 9. Ali so na mojem računalniku potrebne kakšne posebne nastavitve?
 10. Kako dopustim sprejem piškotkov v brskalniku?
 11. Kaj je aktivni zaznamek?
 12. Kontakti za dodatna pojasnila.

English (PDF, 350K)


Člani katerih knjižnic Univerze v Ljubljani lahko uporabljajo storitev oddaljenega dostopa?

Knjižnice se samostojno vključujejo v sistem avtentikacije za oddaljeni dostop. Trenutno lahko storitev oddaljenega dostopa uporabljajo člani:

 • Narodne in univerzitetne knjižnice
 • Centralne tehniške knjižnice Univerze v Ljubljani
 • knjižnice Akademije za glasbo
 • knjižnice Akademije za gledališče, radio, film in televizijo
 • knjižnice Akademije za likovno umetnost
 • knjižnic Biotehniške fakultete
 • knjižnice Ekonomske fakultete, CEK
 • knjižnice Fakultete za arhitekturo
 • knjižnice Fakultete za družbene vede, ODKJG
 • knjižnice Fakultete za elektrotehniko
 • knjižnice Fakultete za farmacijo
 • knjižnice Fakultete za gradbeništvo in geodezijo
 • knjižnice Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo
 • knjižnice Fakultete za matematiko in fiziko, Fizikalna knjižnica
 • knjižnice Fakultete za matematiko in fiziko, Matematična knjižnica
 • knjižnice Fakultete za pomorstvo in promet
 • knjižnice Fakultete za računalništvo in informatiko
 • knjižnice Fakultete za socialno delo
 • knjižnice Fakultete za strojništvo
 • knjižnice Fakultete za šport
 • knjižnice Fakultete za upravo
 • knjižnic Filozofske fakultete
 • knjižnice Medicinske fakultete, CMK
 • knjižnice Naravoslovnotehniške fakultete, knjižnica odd. za geologijo
 • knjižnice Naravoslovnotehniške fakultete, knjižnica odd. za geotehnologijo in rudarstvo
 • knjižnice Naravoslovnotehniške fakultete, knjižnica odd. za materiale in metalurgijo
 • knjižnice Naravoslovnotehniške fakultete, knjižnica odd. za tekstilstvo
 • knjižnice Pedagoške Fakultete
 • knjižnice Pravne Fakultete
 • knjižnice Teološke Fakultete v Ljubljani
 • knjižnice Teološke Fakultete v Mariboru
 • knjižnice Veterinarske Fakultete
 • knjižnice Zdravstvene fakultete

Vključene knjižnice so navedene v spustnem seznamu na prijavni strani.

 Na vrh

Kako pridobim geslo za oddaljeni dostop?

Oddaljen dostop lahko uporabljajo aktivni člani vključenih knjižnic. Če niste član, se morate vpisati. Geslo za oddaljen dostop je isto kot geslo za pregled izposojenega gradiva v Moji knjižnici oziroma elektronsko naročanje preko računalniškega kataloga COBISS/OPAC. Oglasite se v knjižnici vaše fakultete oziroma oddelka ali tudi v NUK oziroma CTK, kjer bodo geslo vnesli v evidenco. Geslo lahko začnete uporabljati takoj po vnosu. Seznam knjižnic Univerze v Ljubljani.

V NUK se vpišete na Turjaški 1, oddelek Izposoja/Vpis, pritličje soba 04, delovni čas od ponedeljka do petka od 9. do 18. ure, v soboto do 14 ure. V CTK se vpišete na Trgu republike 3, oddelek Izposoje, 1. nadstropje, delovni čas od ponedeljka do petka od 7.30 do 21. ure, v soboto od 8. do 12.30 ure. Študentom in osebju Univerze v Ljubljani svetujemo, da pridobijo geslo v knjižnici na matični fakulteti/akademiji oziroma NUK ali CTK.

Na vrh

Pozabil sem geslo. Kako pridobim novo?

V primeru, da ste pozabili geslo in imate veljavno članstvo, lahko za novo geslo zaprosite preko obrazca Moja knjižnica - pozabljeno geslo.

Na vrh

Sem aktivni član/-ica vključene knjižnice in imam veljavno geslo, kako poteka oddaljeni dostop do inf. virov?

Informacijske vire lahko izberete na Mrežniku - Portalu informacijskih virov, DiKUL - Katalog informacijskih virov ali na spletnih straneh posameznih knjižnic oziroma fakultet itn. Če dostopate z lokacije, od koder za dostop ne potrebujete gesla - npr. iz stavbe NUK - vas povezava v Mrežniku usmeri neposredno na vir. Z vseh drugih lokacij - npr. od doma - pa potrebujete geslo.  Pri vsakem opisu informacijskega vira je seznam povezav do le-tega, iz katerega je razvidno tudi, ali je možen oddaljen dostop in kateri uporabniki oz. skupine uporabnikov ga lahko uporabljajo.

Prijava v oddaljeni dostop.
Prijavni obrazec za oddaljeni dostop.

Na vrh

Zakaj nekaterih virov sploh ni mogoče uporabljati preko oddaljenega dostopa?

Licenčna pogodba med založnikom oziroma ponudnikom vira in knjižnico mora dovoljevati oddaljen dostop za uporabnike knjižnice. Nekateri založniki zahtevajo dodatno plačilo ali pa sploh ne dovoljujejo oddaljenega dostopa do virov. Knjižnice poskušajo glede na svoje finančne zmožnosti omogočiti oddaljeni dostop za čim večje število virov.

Na vrh

Kaj pomeni sporočilo "Zavrnjen dostop do informacijskega vira zaradi licenčnih pogojev"?

Knjižnice imajo s ponudniki sklenjene licenčne pogodbe, ki med drugim določajo, kdo lahko uporablja oddaljeni dostop do informacijskega vira. Če na kratko povzamemo različna določila, imajo do največjega števila virov dostop študenti in osebje Univerze v Ljubljani, ne glede ali so vpisani v matični knjižnici, NUK ali CTK, do določenega števila virov je dostop možen tudi še za vse ostale člane NUK in CTK, ki niso študenti ali osebje UL. Člani ostalih knjižnic UL, ki niso študenti ali osebje UL imajo dostop do omejenega števila virov. Določeni viri pa so dostopni z oddaljenih lokacij samo študentom in osebju določenih fakultet UL, ki so vpisani v fakultetno knjižnico. Če niste upravičeni do dostopa, vam servis po prijavi prikaže zgornje sporočilo. Večino virov pa je dostopnih vsem uporabnikom knjižnic, ne glede na status, v prostorih knjižnic. Natančne informacije o različnih licenčnih režimih si oglejte v Seznamu virov po licenčnih omejitvah dostopa.

Na vrh

Vpisan sem v več knjižnic na Univerzi v Ljubljani, katero knjižnico naj izberem pri prijavi?

Zmeraj izberite knjižnico fakultete (oziroma akademije ali visoke šole), kjer študirate oziroma ste zaposleni ali pa NUK oziroma CTK. Le tako vas bo sistem razpoznal kot študenta ali zaposlenega na Univerzi v Ljubljani.

Na vrh

Licenčne omejitve.

Geslo je namenjeno izključno za vašo osebno uporabo in ga ne smete posredovati drugim osebam. Dolžni ste spoštovati licenčna določila ponudnikov oziroma založnikov informacijskih virov. Licenčna določila so povzeta v Pogojih uporabe elektronskih informacijskih virov. Proti kršiteljem bomo ukrepali v skladu z določili Pravilnika o delu z uporabniki posamezne knjižnice. Informacijski viri so namenjeni samo vaši osebni rabi, če vaša institucija potrebuje dostop do vira, ga mora naročiti sama. Naročilo knjižnic Univerze v Ljubljani ne more nadomestiti naročila vaše institucije.

Na vrh

Ali so na mojem računalniku potrebne kakšne posebne nastavitve?

Na večini računalnikov ni treba spreminjati ničesar. Če pa boste naleteli na težave, preverite, če vaš brskalnik dopušča sprejem piškotkov.

Na vrh

Kako dopustim sprejem piškotkov v brskalniku?

Na spodnjem seznamu so povezave do navodil, kako upravljati s piškotki pri najpogosteje uporabljanih brskalnikih:

Na vrh

Kaj je aktivni zaznamek?

Pri iskanju literature na odprtem spletu ali v zbirkah kot npr. Google Učenjak, PubMed, AGRIS kot tudi v naročniških virih  npr.  ScienceDirect, Springer itn. se pogosto zgodi, da naletite na vsebine, do katerih ste morda upravičeni kot študentje ali zaposleni ter ostali člani knjižnic Univerze v Ljubljani. V takšnih primerih je dovolj, da kliknete na aktiven zaznamek in trenutna stran se ponovno naloži z možnostjo prijave preko oddaljenega dostopa, če je vir seveda naročen.

Z miško povlecite spodnji gumb v vrstico z zaznamki v svojem brskalniku.

 Oddaljeni dostop UL  Oddaljeni dostop SK

Na vrh

Kontakti za dodatna pojasnila.

Če želite dodatna pojasnila, nam zastavite vprašanje preko spletnega obrazca ali pa pokličite na telefon 01/200 11 94 (pon.- pet. 9.-14., sre 9.-18. ure).

Na vrh