OXFORD UNIVERSITY PRESS

2021-2023

Pogodba z Oxford University Press prinaša upravičenim avtorjem možnost brezplačnih objav prispevkov v odprtem dostopu:

  • 8 vavčerjev v letu 2021;
  • 12 vavčerjev v letu 2022;
  • 15 vavčerjev v letu 2023.

Upravičeni avtorji: dopisni (corresponding) avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki Univerze v Ljubljani (vključno z zaposlenimi ali pogodbeniki NUK in CTK).

Upravičeni avtorji lahko koristijo vavčerje za brezplačne objave v odprtem dostopu v 425 hibridnih in zlato odprtodostopnih revijah.

Kako koristiti vavčer za objavo v odprtem dostopu:

V kolikor je prispevek upravičen za koriščenje vavčerja, mora avtor po sprejetju prispevka v objavo pri založniku:

  • izbrati licenco za odprti dostop in;
  • oddati zahtevek za koriščenje vavčerja za odprti dostop oziroma oddati zahtevek, da institucija plača objavo v odprtem dostopu, t.j. v razdelku Article Charges v odstavku Open Access Prepayment Account izbere Univerzo v Ljubljani. (V tem razdelku so navedeni tudi morebitni stroški za strani objave in uporabe barv, ki jih bo moral avtor oz. njegova fakulteta poravnati sam.)

Vodič za koriščenje vavčerjev najdete tukaj.

Opozorilo: Vavčerji za objave prispevkov v odprtem dostopu pokrijejo zgolj stroške objave prispevkov v odprtem dostopu. Nekatere revije zaračunavajo tudi nujni strošek za strani objave (eng. page charges) ali izbirni strošek uporabe barv (drugačnih barv kot črne in bele) v tiskanih različicah revij (eng. colour charges). V kolikor upravičeni avtor uporabi vavčer v reviji, kjer se zaračunava takšne stroške, bo oproščen plačila stroška objave v odprtem dostopu, moral pa bo plačati strošek strani objave in/ali strošek uporabe barv v tiskanih različicah. Te stroške plača avtor sam oziroma njegova institucija (posamezna fakulteta). Podatek o tem, katere revije zaračunavajo te stroške, najdete na seznamu naslovov revij, pri katerih je mogoče koriščenje vavčerja.

 

2020

2 brezplačna APC za revije Oxford University Press

Pogodba med Cosec in Oxford University Press prinaša upravičenim avtorjem 2 brezplačna APCja za objavi v odprtem dostopu.

Pogodba velja za obdobje: od 1. januarja 2020 do 31. decembra 2020

Upravičeni avtorji: dopisni (corresponding) avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki znotraj Univerze v Ljubljani (vključno z zaposlenimi ali pogodbeniki NUK in CTK)

Kako do uveljavitve APCja: po sprejetju članka v objavo, upravičeni avtor obvesti cosec@nuk.uni-lj.si , ki zanj uredi zahtevo za brezplačen APC in avtorja obvesti o nadaljnih korakih.
Povezava na seznam revij OUP, kjer je možna objava: /static/cosec/documents/2020/Oxford%202020%20APCs%20eligible%20journals.xlsx 


Creative Commons licenca
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 International licenco