EMERALD

Pogodba z Emarald Publishing prinaša upravičenim avtorjem vavčerje za brezplačne objave člankov v odprtem dostopu.

Upravičeni avtorji pooblaščenih organizacij lahko uporabijo vavčerje za stroške objav prispevkov (APC) v vseh revijah Emerald Premier (308 revij), vseh zlatih odprtih revijah založnika Emerald (2) in na odprtodostopnih platformah založnika Emerald (Emerald Open Research).

Kako do uveljavitve vavčerja: upravičeni avtorji lahko uveljavijo vavčer na točki sprejetja članka v objavo. Dokler institucije ne porabijo vnaprej določenega števila vavčerjev, bodo članki upravičenih avtorjev samodejno izbrani za objavo v odprtem dostopu. Upravičeni avtorji lahko tudi odstopijo od objave v odprtem dostopu. Vavčerji v teh primerih niso porabljeni. Podrobnejši opis postopka objave najdete v brošuri: Emerald’s allocated APC workflow.

Članki, za katere so porabljeni vavčerji, so samodejno objavljeni pod licenco CC BY 4.0, v primeru, da se upravičeni avtorji dogovorijo z založnikom, pa je mogoča tudi objava pod licenco CC BY-SA 4.0.

Upravičeni avtorji so dopisni avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki institucij.

Institucije lahko koristijo določeno število vavčerjev:

Institucija

Število vavčerjev v 2021

Univerza v Ljubljani (vključno z NUK in CTK)

8 vavčerjev

Univerza v Mariboru (vključno z UKM)

4 vavčerji

Univerza na Primorskem

2 vavčerja

Vse institucije - vavčerji, ki jih lahko uporabi vsaka izmed institucij, tudi če je že porabila svoje ostale vnaprej določene vavčerje (UL, UM, UP, IZUM, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Onkološki inštitut Ljubljana, DOBA fakulteta in Gea College)

3 vavčerji

Poročilo o uporabi vavčerjev na povezavi.


Creative Commons licenca
To delo je ponujeno pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 International licenco