Brezplačni vavčerji za APC-je pri Emerald Publishing

Objavljeno: 14. februar 2020

Konzorcij COSEC in založnik Emerald Publishing sta dosegla dogovor, po katerem lahko upravičeni avtorji pooblaščenih organizacij v letu 2020 uporabijo 15 brezplačnih vavčerjev za stroške objav prispevkov (APC), t.j. za objave v odprtem dostopu, v vseh naročniških revijah Emerald (308 revij), v zlatih odprtih revijah založnika Emerald (2) in na odprtodostopnih platformah založnika Emerald (Emerald Open Research).

Upravičeni avtorji so dopisni avtorji, ki so študenti, zaposleni ali pogodbeniki pooblaščenih organizacij. Pooblaščene organizacije so:

  • Univerza v Ljubljani (vključno z NUK in CTK) - 9 vavčerjev
  • Univerza v Mariboru (vključno z UKM) - 3 vavčerji
  • Univerza na Primorskem - 2 vavčerja
  • Pooblaščene organizacije - 1 vavčer (UL, UM, UP, IZUM, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Onkološki inštitut Ljubljana, DOBA fakulteta in Gea College)

Upravičeni avtorji lahko uveljavijo vavčer na točki sprejetja članka v objavo. Upravičenost avtorja založnik ugotavlja po končnici institucionalnega elektronskega naslova, ki ga avtor uporabi pri oddajanju članka. Dokler pooblaščene organizacije ne porabijo vnaprej določenega števila vavčerjev, bodo članki upravičenih avtorjev samodejno izbrani za objavo v odprtem dostopu. Upravičeni avtorji lahko tudi odstopijo od objave v odprtem dostopu. Vavčerji v teh primerih niso porabljeni. Opis postopka najdete tudi v brošuri Emerald's Allocated APC Workflow

Dodatne informacije: https://mreznik.nuk.uni-lj.si/oa/15-vavcerjev-za-emerald-publishing