Informacijski viri

 1. Tax-Fin-Lex

  Kategorija: Pravo    Tip: Zakonodaja

  Slovenski portal TAX-FIN-LEX omogoča iskanje in branje dokumentov z davčnega, finančnega in pravnega področja. Davčni del prinaša mnenja in članke davčnih svetovalcev, pojasnila DURS, različne obrazce in povezljivost na pravno podlago. Računovodsko-finančni del prinaša nasvete, članke, obrazce in vzorce za računovodje in finančnike. Pravni del pa vsebuje veljavno slovensko in evropsko zakonodajo, odločbe sodišč, vzorce pogodb, tožb, vlog itn.

  S pomočjo časovnice je omogočen vpogled v zgodovino vsakega predpisa in zakona, hkrati pa so na voljo vse različice čistopisov spremenjenih zakonov. Vsi trije deli so medsebojno smiselno povezani.

  Jezik: slovenski
   
  Vir nabavlja: Narodna in univerzitetna knjižnica

  Dostopnost:

  • Tax-Fin-Lex (Dostop z lokacij NUK. Oddaljeni dostop za člane NUK.)

   

  več

 2. Taylor and Francis Online

  Kategorija: Multidisciplinarna področja    Tip: Elektronske revije Enciklopedije

  Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka istoimenskega založnika, ki omogoča iskanje in prebiranje celotnih besedil člankov iz skoraj 1.900  elektronskih revij, med drugim tudi revije Javnost - The Public. Revije pokrivajo  področja bibliotekarstva in informacjskih znanosti, ekonomije, veterine, verstev, umetnosti, gradbeništva, arhitekture, politologije, izobraževanje, sociologije, biologije, psihologije, matematike, kemije, fizike itn. Celotna besedila so dostopna večinoma od leta 1997.

  Dostopni so tudi članki iz Encyclopedia of Library and Information Sciences, 3. izd.

  Dopolnjevanje: dnevno

  Jezik: angleški

   

  Dostopnost:

  • Taylor and Francis Online (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 3. TEMA® Technology and Management

  Kategorija: Elektrotehnika Management Medicina Multidisciplinarna področja Naravoslovje in tehnika Veda o materialih    Tip: Znanstvene bibliografije

  Zbirka TEMA vsebuje bibliografske zapise z izvlečki, ključnimi besedami oz. deskriptorji iz mednarodne in nemške znanstvene in strokovne literature (revije, konferenčni zborniki, poročila, disertacije itd.) s področja tehnike in menedžmenta. Vsebuje informacije o razvoju in raziskavah, inovacijah, novih izdelkih, opremi in procesih na področjih strojništva, procesne tehnike, elektrotehnike in elektronike, informacijskih tehnologij, energetike, materialov, tekstilne tehnologije, medicinske opreme, rudarstva, menedžmenta in organizacije. Pokriva časovno obdobje od leta 1968 dalje.

  Bibliografski del zapisa je pretežno v nemščini, izvlečki pa v nemščini in/ali angleščini. Pri iskanju je možno uporabljati angleške ali nemške izraze, pojme iz kontroliranega seznama deskriptorjev “Thesaurus Engineering and management” in kode iz WTI klasifikacije.

  TEMA vsebuje več podzbirk z ožjo tematiko, po katerih lahko iščemo tudi samostojno (izbor na vstopni strani): DOMA® (strojništvo), ZDE (elektrotehnika, elektronika in energetika), WEMA Materials® (materiali), BEFO (menedžment in organizacija), TOGA® (tekstilna tehnologija), MEDITEC (medicinski inženiring), BERG (rudarstvo) in ENTEC (energetika). V portal TecFinder je vključena še zbirka TEMotive (električna mobilnost).

  Dostopnost:

  • WTI-Frankfurt eG (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 4. The A.D.A.M. Medical Encyclopedia

  Kategorija: Medicina Zdravstvena nega    Tip: Enciklopedije

  The A.D.A.M. Medical Encyclopedia, del MedlinePlus, služi za iskanje zdravstvenih informacij. Obsega približno 4000 člankov o različnih boleznih, preiskavah, simptomih, poškodbah, kirurških operacijah itn. Besedilo dopolnjuje veliko število medicinskih fotografij in ilustracij.

  Jezik: angleščina ali španščina

  Dostopnost:

   

  več

 5. The Online Books Page

  Kategorija: Družboslovje in humanistika    Tip: Digitalizirano gradivo (knjige, periodika itn.)

  The Online Books Page služi za iskanje prosto dostopnih elektronskih knjig v angleškem jeziku.
  Obsega bibliografske podatke o približno 25 000 elektronskih knjigah dostopnih v različnih arhivih (Project Gutenberg, Google Print idr.). Večina knjig ima starejšo letnico izdaje: predvem gre za literarna in druga klasična dela. Omogoča iskanje po avtorju, naslovu in vsebini. Vsebuje tudi povezave na številne arhive elektronskih knjig, tudi v drugih jezikih.

  Dostopnost:

   

  več

 6. THOMAS

  Kategorija: Pravo    Tip: Zakonodaja

  Thomas služi za iskanje in branje zvezne zakonodaje ter dokumentov zakonodajnega postopka Združenih držav Amerike. Obsega besedila veljavnih zveznih zakonov, osnutke zakonov, ustavo, dokumente senata in kongresa itn.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več