Informacijski viri

 1. Papersinvited

  Kategorija: Družboslovje in humanistika Naravoslovje in tehnika    Tip: Najave znanstvenih srečanj

  Papersinvited služi za iskanje najav znanstvenih srečanj: konferenc, kongresov, simpozijev itn. Podatki obsegajo naslov srečanja, lokacijo, datum, jezik, organizatorja, temo, spletno mesto itn. Najave lahko pregledujete po datumih ali po področjih, možno pa je tudi iskanje po različnih kriterijih: naslov, področje, država, datum itn. Preko osebne prijave si lahko sestavite lasten koledar in planer ter nastavite obveščanje po elektronski pošti. Osebna prijava je omogočena samo študentom in osebju Univerze v Ljubljani. Elektronski naslov se mora končati z domeno "uni-lj.si".

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več

 2. Perry-Castañeda Library Map Collection

  Kategorija: Geografija Svet    Tip: Zemljevidi

  Perry-Castañeda Library Map Collection omogoča iskanje in pregledovanje zmeljevidov. Zemljevidi so razdeljeni na različne kategorije: zemljevidi kontinentov, držav, načrti mest, zgodovinski zemljevidi, tematski zemljevidi, meteorološki zemljevidi itn.

  Zbirka vsebuje tudi izbor povezav na zemljevide na drugih spletnih mestih.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več

 3. PILOTS

  Kategorija: Psihologija    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  Published International Literature On Traumatic Stress (PILOTS) je specializirana bibliografska podatkovna zbirka, namenjena iskanju poljudne, strokovne in znanstvene literature, ki obravnava problematiko posttravmatskega stresa in drugih motenj, ki so posledica vojnih dogodkov, naravnih nesreč ali drugih travmatskih izkušnje posameznikov in/ali skupin. Vsebuje tudi precejšnje število prispevkov, ki obravnavajo posttravmatske posledice vojn na območju bivše Jugoslavije. 

  Pokrovitelj zbirke je U.S. Department of Veterans Affairs. Njen cilj je zbirati navedbe o vsej literaturi o posttravmatski stresni motnji in drugih posledicah travmatskih dogodkov na duševno zdravje brez strokovnih, jezikovnih ali geografskih omejitev.

  Dopolnjevanje: mesečno
  Jezik: angleščina
  Pomoč: http://www.ncptsd.va.gov/ncmain/ncdocs/nc_prod/Users_Guide80912.pdf

  Dostopnost:

  • PILOTS (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 4. PIRS Poslovni informator Republike Slovenije

  Kategorija: Splošne informacije    Tip: Imeniki

  PIRS služi za iskanje osnovnih podatkov o pravnih osebah: kontaktov, dejavnosti (storitvi ali izdelku), spletne strani, številki računa in številu zaposlenih.

  Dostopnost:

   

  več

 5. Platonic Realms Interactive Mathematics Encyclopedia

  Kategorija: Matematika    Tip: Enciklopedije

  Platonic Realms Interactive Mathematics Encyclopedia pojasnjuje osnovne matematične pojme in termine.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več

 6. Political Science Complete

  Kategorija: Politologija    Tip: Besedila člankov Elektronske knjige

  Zbirka Political Science Complete (PSC) pokriva področje političnih ved s poudarkom na svetovnem dogajanju. Prvenstveno je namenjena študentom, raziskovalcem in vladnim institucijam in ponuja polna besedila več sto revij ter kazala in povzetke za več tisoč publikacij.

  V okviru PSC je v polnem besedilu na voljo tudi več kot 340 referenčnih del in preko 38.000 prispevkov s konferenc. Za lažje iskanje po vsebinah je na voljo tezaver z več kot 17.500 vsebinskimi oznakami.

  Seznam časopisov na naslovu http://www.ebscohost.com/titleLists/poh-coverage.pdf

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: angleščina
  Vir nabavlja: Fakulteta za družbene vede

  Dostopnost:

   

  več

 7. Polymer Library

  Kategorija: Naravoslovje in tehnika Veda o materialih    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  Polymer Library (prejšnje ime Rapra Abstracts) je v svetovnem merilu edinstvena zbirka za iskanje informacij o plastičnih masah, polimerih, gumi, polimernih kompozitih in lepilih. Vsebuje bibliografske zapise z abstrakti o člankih iz več kot 500 revij iz 30 različnih držav, pa tudi podatke o knjigah, tehničnih poročilih, poslovni in tržni periodiki od leta 1972 dalje. Prav tako zajema informacije o patentih, vezanih na industrijo gume in plastike od leta 1994 dalje. Obravnavana je tako tehnična, tehnološka in okoljska tematika, kakor tudi komercialni in poslovni vidiki industrije gume in plastike.

  Vir nabavlja CTK UL.

  Dostopnost:

  • Polymer Library (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 8. Poslovni register Slovenije

  Kategorija: Splošne informacije    Tip: Imeniki

  Poslovni register Slovenije služi za iskanje osnovnih podatkov o pravnih osebah v Sloveniji. Obsega kontaktne podatke, matično in davčno števiko, transakcijski račun, datum vpisa, poreklo kapitala, vrsto lastnine, ustanovitelje, pravnoorganizacijsko obliko in registrirane dejavnosti.

  Dostopnost:

   

  več

 9. Presis

  Kategorija: Jezikoslovje    Tip: Slovarji Viri na internetu

  Prevajalnik Presis prevaja besedilo (ali tudi posamezne besede) iz angleščine v slovenščino in obratno. Spletna različica prevaja besedilo dolgo do 2000 znakov.

  Dostopnost:

   

  več

 10. Press Reader

  Kategorija: Splošne informacije    Tip: Besedila člankov Časniki

  Zbirka Library Press Display je v novi preobleki in je sedaj dostopna pod novim imenom Press Reader.

  Zbirka Press Reader (prej Library Press Display) prinaša tekoče izdaje več kot 6.000 nacionalnih, regionalnih in lokalnih časnikov in revij iz Evrope, Azije, Avstralije, Afrike, Latinske in Severne Amerike. Skupaj več kot  100 držav in več kot 60 jezikov. Med njimi so na voljo naslovi številnih resnih časnikov kot: Dnevnik, Večer, Nedeljski dnevnik (Slovenija), The Guardian, The Daily Telegraph, The Independent (Velika Britanija), Corriere della Sera, Il Sole 24 ore (Italija), Le Figaro, Le Monde (Francija), Die Presse, Der Standard, Kleine Zeitung Karnten (Avstrija), The Washington Post, USA Today (ZDA), Večernji list (Hrvaška) in številni drugi. Na voljo je tudi veliko število popularnih revij (magazinov) kot npr. Newsweek, iPad&iPhone user Mac Format, Procycling, Top Gear, Science Illustrated, Auto Bild itn.

  Časnike in revije lahko prebirate na osebnih računalnikih, kjer pregledujete publikacije po državah, jezikih,  tipu publikacij (časniki, revije) po kategorijah. Izpostavljeni so naj bolj brani časniki oziroma revije. Vmesnik omogoča tudi osnovno in napredno iskanje. V naprednem iskanju se iskane besede lahko omeji na:  časnike oz. revije iz posameznih držav ali na posamezne jezike , naslove in/ali celotna besedila prispevkov iz časnikov,  določen datum ali razpon datumov in avtorja prispevkov. 

  Posebno bralno izkušnjo pa prinaša aplikacija PressReader, ki omogoča branje na tabličnih računalnikih in pametnih telefonih z različnimi operacijskimi sistemi (iOS, Android, Windows, Blackberry, Amazon). V prostorih NUK si lahko preko brezžičnih omrežij EDUROM, LIBROAM in NUK (navodila za prijavo)  naložite časnike ali revije po lastni izbiri in jih prebirate kasneje kjerkoli, tudi izven prostorov NUK.

  S prijavo v PressReader (lahko z uporabniškimi  imeni FaceBook, Twiter, Google + ali preprosto naredite nov profil s svojim elektronskim poštnim naslovom), pa si lahko do sedem dni nalagate časopise brez obiska NUK. Prispevke lahko všečkate, komentirate ... Lahko si pripravite opomnike, ki vas bodo obveščali o novih izdajah ali novo dodanih temah, ki vas zanimajo.

  Navodila, kako si naložite časnik ali revijo so na voljo na tej povezavi http://mreznik.nuk.uni-lj.si/static/zgibanke/Navodila za LPD.pdf.

  Ogled funkcionalnosti aplikacije PressReader je možen na tej povezavi, http://www.youtube.com/watch?v=hJPAFfvG-DU

  Na voljo je tudi 90 dnevni arhiv velike večine časnikov in revij.

  Dopolnjevanje: Dnevno

  Jezik: Več kot 60 jezikov

  Dostopnost:

  • PressReader (Dostop z lokacij NUK. Oddaljeni dostop za člane NUK.)

   

  več