Informacijski viri

 1. Nacionalni portal odprte znanosti

  Kategorija: Multidisciplinarna področja Splošne informacije    Tip: Arhivi Digitalizirano gradivo (knjige, periodika itn.) Magisteriji in disertacije Odprti dostop Repozitoriji

  Nacionalni portal odprte znanosti omogoča iskanje in branje celotnih besedil institucionalnih repozitorijev vseh slovenskih univerz hkrati. Portal prinaša preko 110 000 dokumentov (diplomskih del, magistrskih del, doktorskih disertacij, znanstvenih in strokovnih člankov, poročil, recenzij, prispevkov s konferenc, monografij,...). Repozitoriji univerz so kompatibilni z navodili OpenAIRE in povezani s COBISS.SI ter SICRIS.SI, vključeni v evropski portal magistrskih ter doktorskih del DART-Europe in v različne direktorije, agregatorje ter iskalnike (OpenDOAR, ROAR, BASE ...).

  Omogočen je odprti dostop do vsebin iz:            

  • Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru
  • Repozitorija Univerze v Ljubljani
  • Repozitorija Univerze na Primorskem
  • Repozitorija Univerze v Novi Gorici
  • Arhiva družboslovnih podatkov
  • VideoLectures.NET
  • Digitalne knjižnice Slovenije
  • Spletnega arhiva NUK
  • Digitalne knjižnice Ministrstva za obrambo

   Jezik: slovenski, angleški

  Dostopnost:

   

  več

 2. Narodne novine

  Kategorija: Pravo    Tip: Zakonodaja

  Narodne novine služijo za iskanje in branje predpisov, mednarodnih pogodb ter uradnih objav Republike Hrvaške od leta 1990 naprej. Obsegajo uredbeni del od leta 1990, mednarodne pogodbe, uradne objave in oglasnik javne nabave.

  Jezik: hrvaščina

  Dostopnost:

   

  več

 3. National Criminal Justice Reference Service Abstracts Database

  Kategorija: Kriminologija Pravo    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  NCJRS Abstracts Database služi za iskanje znanstvene in strokovne literature s področja kazenskega pravosodja in kriminologije: izvrševanje kazenskih sankcij, sodišča, preprečevanje kriminalitete, mamila, mladoletniki, policija, statistika, tehnologija, žrtve itn.
  Obsega bibliografske opise z abstrakti o približno 210 000 publikacijah: poročilih uradnih organov ZDA, knjigah, raziskovalnih poročilih, člankih itn. od leta 1960 dalje. Članki so izbrani iz 105 znanstvenih in strokovnih časopisov.
  NCJRS Virtual Library služi za iskanje po publikacijah institucij zvezne vlade ZDA: U.S. Department of Justice, White House Office of National Drug Control Policy, National Institute of Justice, Office of Juvenile Justice and Delinquency Prevention, Bureau of Justice Statistics, Bureau of Justice Assistance in Office for Victims of Crime. Obsega besedilo približno 7000 publikacij.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več

 4. Natural Product Updates

  Kategorija: Kemija    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije Znanstvene publikacije

  Natural Products Updates (ponudnik Royal Society of Chemistry) je servis za spremljanje novosti na področju kemije naravnih spojin. Pokriva najpomembnejše primarne vire iz splošne in organske kemije, ki vključujejo tematiko izolacije novih naravnih spojin, biosintezo, določanje struktur in študije biološke aktivnosti. Zapisi vsebujejo kompletne bibliografske podatke o originalnem članku, strukture obravnavanih spojin ter povezavo na originalno objavo pri založniku. Servis omogoča iskanje glede na tematiko, izvorni organizem, biološko aktivnost ali tip strukture ter pregledovanje vsebine z uporabo klasifikacije po izvornih organizmih, razredih spojin ali po biološki aktivnosti. Uporabniki si lahko ustvarijo osebne profile za shranjevanje svojih iskanj in za nastavitev obveščanja o novih vsebinah, shranijo strukture spojin in izvozijo izbrane zapise v orodja za urejanje bibliografij.

   

  Dostopnost:

  • Natural products updates (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 5. nature.com

  Kategorija: Biologija Biotehnika    Tip: Besedila člankov Znanstvene bibliografije Znanstvene publikacije

  Nature.com služi za iskanje in branje člankov ter novic s področja naravoslovja. Obsega besedila člankov iz šestnajstih znanstvenih časopisov založnika Nature Publishing Group (Nature, Nature Cell Biology, Nature Genetics, Nature Immunology, Nature Medicine, Nature Reviews Cancer, Nature Reviews Microbiology, Nature Reviews Molecular Cell Biology,...). Portal omogoča tudi iskanje po bibliografskih podatkih revij založbe Nature Publishing Group.

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • nature.com (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 6. Naxos Music Library

  Kategorija: Glasba    Tip: Zvočni posnetki

  Naxos Music Library je servis, ki omogoča poslušanje predvsem klasične glasbe - orkestralne, vokalne, oper itn., pa tudi zabavne, jazz in etno glasbe. Servis prinaša preko 1.700.000 posnetkov, ekvivalent 115.000 glasbenih cedejev. Poleg samih posnetkov servis obsega tudi krajše sestavke o delu in življenju večine skladateljev in izvajalcev.
  Posamični cedeji so razvrščeni po zvrsti glasbe in podrobnejši kategoriji, posamične posnetke pa lahko poiščete ("Advanced search") po enem ali kombinaciji več kriterijev: naslovu cedeja ali skladbe, skladatelju, obdobju, glasbilu, izvajalcu itn.

  Za poslušanje posnetkov potrebujete program Media Player 9.0. Kvaliteta zvoka je odvisna od prepustnosti vaše mrežne povezave: za kvaliteto zvoka, ki je blizu kvaliteti posnetka na cedeju ("near CD") potrebujete prepustnost vsaj 64 Kb/s, za nižjo kvaliteto ("FM") pa vsaj 20 Kb/s. Posnetkov ni dovoljeno shranjevati.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • Naxos Music Library (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK)

   

  več

 7. Naxos Music Library Jazz

  Kategorija: Glasba    Tip: Zvočni posnetki

  Naxos Music Library Jazz je servis, ki omogoča pretočno poslušanje jazz glasbe. Servis razpolaga z več kot 100.000 posnetki z več kot 9.000 glasbenih cedejev. Posamični cedeji so razvrščeni po abecedi izvajalcev, posamične posnetke pa lahko poiščete ("Advanced search") po enem ali kombinaciji več kriterijev: naslovu cedeja ali skladbe, izvajalcu in/ali kataloški številki.

  Za poslušanje posnetkov potrebujete program Media Player 9.0 ali 10. Kvaliteta zvoka je odvisna od prepustnosti vaše mrežne povezave: za kvaliteto zvoka, ki je blizu kvaliteti posnetka na cedeju ("near CD") potrebujete prepustnost vsaj 64 Kb/s, za nižjo kvaliteto ("FM") pa vsaj 20 Kb/s. Posnetkov ni dovoljeno shranjevati.

  Dopolnjevanje: mesečno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • Naxos Music Library Jazz (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK)

   

  več

 8. Naxos Music Library World

  Kategorija: Glasba    Tip: Zvočni posnetki

  Naxos Music Library World je servis, ki omogoča poslušanje glasbe sveta (world music). Na voljo je več kot 105.000 posnetkov (več kot 32.000 glasbenikov), ki ponujajo raznovrstni razpon od legendarnih zgodovinskih glasbenih izvedb do sodobne glasbe sveta. Posnetki prihajajo iz več kot 150 držav. Servis ponuja tudi dostop do celotnega kataloga Smithsonian Folkways, neprofitne založbe Inštituta Smithsonian, ki skrbi za dokumentiranje, ohranjanje in širjenje glasbe v podporo kulturni in glasbeni raznolikosti po vsem svetu.

  Naslovi cedejev so razvrščeni po abecedi, za iskanje avtorjev, posnetkov in cedejev pa lahko uporabite tudi iskalnik po ključnih besedah oz. napredno iskanje (Advanced search), ki omogoča iskanje po različnih kriterijih. Za poslušanje glasbe Naxos Music Library World uporablja HTML5 predvajalnik. Posnetkov ni dovoljeno shranjevati.

  Dopolnjevanje: tedensko

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • NMLW (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK)

   

  več

 9. Naxos Video Library

  Kategorija: Glasba    Tip: Video posnetki

  Zbirka vsebuje več kot 2575 celotnih video posnetkov koncertov klasične glasbe, oper, baletov in dokumentarnih filmov priznanih založb (Arthaus Music, Dacapo, Dynamics, EuroArts, Ondine, Opus Arte, Medici Arts, Naxos in TDK). Nastopajo svetovno znani orkestri in izvajalci kot so Berlinski in Dunajski filharmoniki, Pavarotti, Domingo, Bernstain, Abbado in mnogi drugi. Zbirka se tekoče dopolnjuje z novimi posnetki. 

  Značilnosti:

  • neposreden prikaz video posnetkov tako standardne kot visoke resolucije;
  • uporabniku je omogočeno izbiranje priljubljenih delov video posnetka in oblikovanje individualnega predvajalnega seznama;
  • možnost dostopa do vnaprej oblikovanih delov video posnetkov, posameznih arij in prizorov;
  • podnaslovi v 5 različnih jezikih;
  • možnost sledenja video posnetku z istočasnim predvajanjem celotnega teksta libreta;
  • možnost naprednega iskanja in iskanja po kategorijah, vlogah, skladatelju, izvajalcu, producentih, osebju, prizorišču ali festivalu;
  • zbirka je združljiva z PC in Mac računalniki;
  • video posnetki se predvajajo s pomočjo Adobe Flash predvajalnika (pri 700Kbps ali 2Mbps). Najnovejšo verzijo predvajalnika Adobe Flash dobite na http://get.adobe.com/flashplayer/


  Dostop: Sočasni dostop za 5 uporabnikov hkrati.

  Dostopnost:

  • Naxos Video Library (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK)

   

  več

 10. Networked Digital Library of Theses and Dissertations (NDLTD)

  Kategorija: Družboslovje in humanistika Naravoslovje in tehnika    Tip: Magisteriji in disertacije Viri na internetu

  Networked digital library of theses and dissertations služi za iskanje in branje doktorskih disertacij in magistrskih del.
  Obsega preko 3 800 000 disertacij oz. del. Iskanje in dostop do besedil sta možna preko različnih servisev - OCLC, Scirus, VTLS - ali posamičnih univerz oz. institucij.

  Dostopnost:

   

  več