Informacijski viri

 1. American Chemical Society Journals

  Kategorija: Kemija    Tip: Elektronske revije

  ACS Journals služi za iskanje ter branje znanstvenih člankov s področja kemije. Obsega bibliografske podatke z abstrakti in besedila člankov iz več kot 40 znanstvenih časopisov od leta 2000 dalje.

  Ameriško kemijsko združenje (The American Chemical Society) je vodilni svetovni ponudnik recenziranih raziskovalnih časopisov na področju kemije in sorodnih znanosti.

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: angleščina

  Servis naroča konzorcij UL, UM, UNG, IJS, KI in KIS ter CTK s sofinanciranjem ARRS.

  Dostopnost:

  • ACS Journals odd.d. (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 2. American Physical Society (APS) Journals

  Kategorija: Fizika    Tip: Elektronske revije

  APS Journals služi za iskanje in branje člankov s področja fizike. Obsega besedila člankov iz osmih znanstvenih časopisov založnika American Physical Society (Physical Review… in Reviews of Modern Physics). Vključen je tudi arhiv časopisov založnika (PROLA), ki za nekatere naslove seže tudi do leta 1893.

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • APS Journals (Dostop z lokacij Fakultete za matematiko in fiziko, Medicinske fakultete, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje Fakultete za matematiko in fiziko, Medicinske fakultete, CTK in NUK)

   

  več

 3. Climate Change and Law Collection

  Kategorija: Pravo Svet Vede o okolju    Tip: Arhivi Digitalizirano gradivo (knjige, periodika itn.) Elektronske knjige Elektronske revije Periodika

  Vir je na voljo v testnem obdobju do 15. junija 2017.

  Climate Change and Law collection je celovita zbirka besedil s področja podnebnih sprememb in prava. Vključuje izvirne vire, neredigirana besedila sive literature o podnebnih spremembah in pravu. Slednje zastopajo vse podkategorije prava, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, vključno z gospodarskim in okoljskim pravom ter pravom človekovih pravic. Teme, ki jih pokriva zbirka, se ukvarjajo tudi s povezavami med podnebnimi spremembami in zdravjem, financami, naravnimi katastrofami, trajnostnim razvojem, preskrbo s hrano, družbeno odgovornostjo gospodarstva ipd. Na voljo je enostavno iskanje, ki preiskuje tudi po celotnem besedilu dokumentov, za natančnejše iskalne potrebe je na voljo tudi napredno iskanje. Zbirko ureja Human Rights Internet (HRI) in se posodablja letno.

  Dostopnost:

  • CCLC (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 4. Emerald Management 175 & Emerald Engineering

  Kategorija: Ekonomija Management    Tip: Besedila člankov Elektronske revije Znanstvene bibliografije Znanstvene publikacije

  Emerald Management 175 je namenjen iskanju znanstvene in strokovne literature ter branju člankov s področij managementa, trženja, tehnike, izobraževanja in bibliotekarstva. Obsega celotna besedila člankov iz 175 znanstvenih časopisov od leta 1994 dalje in bibliografske podatke z abstrakti o člankih iz 300 znanstvenih časopisov s področja managementa. Združuje vira Emerald Fulltext in Emerald Management Reviews.

  Seznam časopisov na naslovu http://www.emeraldinsight.com/info/products_services/AtoZList.jsp

  V trajno last je NUK pridobili Emeraldove arhive revij s področja bibliotekarstva in informacijskih znanosti. 

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • Emerald (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK)

   

  več

 5. Gale Reference Complete

  Kategorija: Avtorji Biografije, bibliografije in eseji o avtorjih Družboslovje in humanistika Književnost Literarne vede Multidisciplinarna področja Svet    Tip: Arhivi Besedila člankov Biografski podatki Časniki Elektronske knjige Elektronske revije Literarna besedila Seznami in abstrakti člankov Znanstvene publikacije

  Vir je na voljo v testnem obdobju do 13. aprila 2018.

  Gale Reference Complete je multidisciplinarna zbirka primarnih in sekundarnih virov referenčnega gradiva, serijskih publikacij, literarne kritike in raziskovalnih virov ter celotnih besedil literarnih del in virov za raziskovanje zgodovine.

  Obsežna zbirka virov med drugim vključuje tudi iskanje (in brskanje po disciplinah) več kot 90 milijonov člankov iz kvalitetnih znanstvenih in strokovnih revij v Academic OneFile; digitalne zbirke dokumentov za raziskovanje različnih tem od srednjega veka do politične zgodovine 20. stoletja, 149.000 biografskih zapisov znotraj Contemporary Authors, kritične literarne eseje, referenčne e-knjige, obsežen izbor literarnih komentarjev, gradivo o 130.000 avtorjih v Literature Resource Center ter skoraj 200 milijonov člankov iz dnevnih časopisov, dostop do več kot 150.000 pesmi in drugih literarnih del v LitFinder ipd.

  Poleg običajnega iskalnika je ponekod na voljo tudi iskalnik tem, publikacij, oseb, prikaz najpogostejših iskanj, brskalnik po disciplinah in tematski vodnik. Nekateri posamezni viri imajo vmesnik v slovenskem jeziku.

  Dostopnost:

  • Gale Reference Complete (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL in CTK ter vse člane NUK)

   

  več

 6. IOP Science (Institute of Physics Journals)

  Kategorija: Fizika Računalništvo    Tip: Elektronske revije

  Zbirka IOP Science je namenjena iskanju in prebiranju člankov iz več kot 100 znanstvenih in strokovnih revij ter nekaj zbornikov s konferenc neprofitne založbe Institute of Physics (IOP) Publishing. Pokrivajo tematiko s področij fizike, astronomije in astrofizike, matematike, meritev, materialov, elektronike, računalništva in z njimi povezanih področij v tehniki, medicini, biologiji, kemiji. Celotna besedila člankov so dostopna zelo različno, pri nekaterih revijah že od l. 1923 dalje

  Dostopnost:

   

  več

 7. IOS Press

  Kategorija: Kemija Računalništvo Šport Zdravstvena nega    Tip: Elektronske revije Periodika

  Paket revij znanstvene založbe IOS Press omogoča dostop do okoli 105 naslovov revij z različnih področij naravoslovja, tehnike, medicine, ved o življenju in družboslovja. Celotna besedila člankov so dostopna zelo različno, pri nekaterih revijah že od l. 1987 dalje.

  Dostopnost:

  • IOS Press (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 8. JSTOR

  Kategorija: Biotehnika    Tip: Besedila člankov Elektronske revije Znanstvene publikacije

  JSTOR (Journal Storage) je arhiv namenjen iskanju in branju celotnih besedil več kot 1700 znanstvenih časopisov z različnih področij kot so: antropologija, arheologija, ekonomija in podjetništvo, filozofija, glasba, izobraževanje, jezikoslovje in književnost, matematika, naravoslovne znanosti, politologija, pravo, sociologija, umetnost in umetnostna zgodovina, zgodovina itn.

  Poudarek je predvsem na starejših letnikih časopisov, tako da so pogosto na voljo od začetka njihovega izhajanja. Med njimi je tudi celoten arhiv drugega najstarejšega znanstvenega časopisa Philosophical Transactions of the Royal Society (1665-), v katerem sta bila leta 1687 objavljena prva slovenska izvirna prispeveka J. V. Valvasorja, morda je najbolj poznan prispevek z naslovom "...Description of the Wonderful Lake of Zirknitz..." (Phil. Trans. XVI/ št. 191, str. 414-427). Nadalje dobimo arhive več kot stotih časopisov, ki so začeli izhajati v 19. stoletju, več kot 300 časopisov, ki so začeli izhajati v prvi polovici 20. stoletja itn. Navadno pa ni možen dostop do najnovejših letnikov. Zapora dostopa je v povprečju 2 do 3 leta.

  Seznam časopisov:

  Dostopnost:

  • JSTOR (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 9. Oxford Journals Online

  Kategorija: Multidisciplinarna področja    Tip: Elektronske revije

  14. novembra 2016 se je začela selitev akademskih revij in drugih spletnih produktov Oxford University Press na enotno spletišče Oxford Academic. Najprej bodo na novo platformo selili zbirko revij Oxford Journals Online. Selitev revij bo predvidoma končana do konca meseca, povsem zaživela pa bo s 1. januarjem 2017. Več informacij med Novicami.

  Zbirka Oxford Journals Online je namenjena iskanju in branju celotnih besedil člankov iz več kot 300 kakovostnih revij založnika Oxford University Press. Pokriva različna področja medicine, bioloških znanosti, matematike in fizike, prava, humanistike ter družboslovja. Revije so tekoče dostopne od leta 1996 oziroma kasneje, če so začele izhajati po tem letu.
   

  Jezik: angleščina
  Vir naroča: Narodna in univerzitetna knjižnica

  Dostopnost:

  • Novi Oxford Journals Online (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)
  • Oxford Journals Online (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 10. PsycArticles

  Kategorija: Psihologija    Tip: Elektronske revije

  PsycArticles je zbirka, namenjena iskanju in branju člankov s področja psihologije. Obsega članke, recenzije in druge objave iz uglednih znanstvenih časopisov založnikov American Psychological Association, Educational Publishing Foundation, Canadian Psychological Association in Hogrefe Publishing Group.

  Zelo dobro je pokrito tudi starejše gradivo - skoraj vse publikacije American Psychological Association so na voljo od prve številke naprej. Za klasifikacijo gradiva se uporablja Thesaurus of Psychological Index Terms, ki nastaja pri American Psychological Association.

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: angleščina

  Vir nabavljajo Pedagoška fakulteta, Oddelek za psihologijo Filozofske fakultete in NUK.

  Dostopnost:

  • PsycARTICLES (Dostop z lokacij FDV, FF, Pedag. f. in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje FDV, FF, Pedagoške f. in člane NUK.)

   

  več