Informacijski viri

 1. Arhiv družboslovnih podatkov

  Kategorija: Družboslovje in humanistika    Tip: Arhivi Statistični in družboslovni podatki

  ADP hrani zbirko podatkov za družboslovne analize. Prednost imajo vsebinsko pomembnejše in metodološko dobro izdelane raziskave, še posebno podatki, pri katerih je upoštevana Slovenija.

  ADP vzdržuje arhiv, namenjen iskanju podatkov in brskanju po družboslovnih raziskavah, kjer lahko najdene podatke tudi analizirate. V arhivu je shranjen opis raziskave: naslov, raziskovalci, populacija, časovno obdobje, metoda zbiranja podatkov, objave ter sami podatki, ki jih je možno prikazati in analizirati preko spleta.

  ADP je osrednji slovenski družboslovni arhiv. Spletno mesto ADP ponuja tudi novice in druge pomembne povezave s področja družboslovnih raziskav in odprtega dostopa.

  Dostopnost:

  • ADP (Dostop brez omejitev)

   

  več

 2. Climate Change and Law Collection

  Kategorija: Pravo Svet Vede o okolju    Tip: Arhivi Digitalizirano gradivo (knjige, periodika itn.) Elektronske knjige Elektronske revije Periodika

  Vir je na voljo v testnem obdobju do 15. junija 2017.

  Climate Change and Law collection je celovita zbirka besedil s področja podnebnih sprememb in prava. Vključuje izvirne vire, neredigirana besedila sive literature o podnebnih spremembah in pravu. Slednje zastopajo vse podkategorije prava, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, vključno z gospodarskim in okoljskim pravom ter pravom človekovih pravic. Teme, ki jih pokriva zbirka, se ukvarjajo tudi s povezavami med podnebnimi spremembami in zdravjem, financami, naravnimi katastrofami, trajnostnim razvojem, preskrbo s hrano, družbeno odgovornostjo gospodarstva ipd. Na voljo je enostavno iskanje, ki preiskuje tudi po celotnem besedilu dokumentov, za natančnejše iskalne potrebe je na voljo tudi napredno iskanje. Zbirko ureja Human Rights Internet (HRI) in se posodablja letno.

  Dostopnost:

  • CCLC (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 3. Directory of Open Access Repositories - OpenDOAR

  Kategorija: Družboslovje in humanistika Naravoslovje in tehnika    Tip: Arhivi Odprti dostop Viri na internetu

  Directory of Open Access Repositories služi za iskanje digitalnih arhivov (akademskih repozitorijev) v odprtem dostopu, možno pa je tudi iskanje po dokumentih iz arhivov. Arhivi lahko obsegajo publikacije določene discipline, institucije ali financerja. Vključeni so lahko pred- in po-natisi znanstvenih člankov, prispevki s konferenc, disertacije, knjige, raziskovalna poročila itn. Arhive lahko pregledujete po državi, uporabljeni programski opremi, tipu publikacije in disciplini. Vključuje tudi 6 repozitorijev iz Slovenije.

  Seznam vključenih repozitorijev najdete tule.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več

 4. E-print Network

  Kategorija: Naravoslovje in tehnika    Tip: Arhivi Viri na internetu

  E-print Network služi za iskanje pred-natisov in po-natisov znanstvenih in strokovnih člankov, prispevkov konferenc, raziskovalnih poročil itn. t.i. e-printov. Iskanje poteka po preko 35.000 spletnih mestih in podatkovnih zbirkah, skupno po 5,5 milijonih dokumentov. Omogočeno je tudi brskanje po tematskih disciplinah, jeziku prispevkov in znanstvenih združenjih. Vključeni so številni repozitoriji kot npr. Arxiv.

  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

   

  več

 5. Inter-University Consortium for Political and Social Research

  Kategorija: Družboslovje in humanistika    Tip: Arhivi Statistični in družboslovni podatki

  ICPSR vzdržuje arhiv, kjer iščete družboslovne raziskave in dostopate do samih podatkov. V arhivu je shranjen opis raziskave (naslov, raziskovalci, populacija, časovno obdobje, metoda zbiranja podatkov, objave itn.) ter datoteke s kodirno knjigo, samimi podatki itn.

  Zajeti so popisi prebivalstva, področja ekonomije, izobraževanja, kriminologije, politologije, pravnega sistema, zgodovine, geografije, zdravstva itn.

  Arhiv ICPSR kot največji arhiv družboslovnih podatkov na svetu hrani poleg raziskav iz ZDA tudi raziskave iz nekaterih drugih držav.

  Do nekaterih datotek je dostop omejen. Naročite jih lahko preko nacionalnega člana ICPSR za Slovenijo - Arhiva družboslovnih podatkov pri FDV UL .

  Dostopnost:

   

  več

 6. Nacionalni portal odprte znanosti

  Kategorija: Multidisciplinarna področja Splošne informacije    Tip: Arhivi Digitalizirano gradivo (knjige, periodika itn.) Magisteriji in disertacije Odprti dostop Repozitoriji

  Nacionalni portal odprte znanosti omogoča iskanje in branje celotnih besedil institucionalnih repozitorijev vseh slovenskih univerz hkrati. Portal prinaša preko 110 000 dokumentov (diplomskih del, magistrskih del, doktorskih disertacij, znanstvenih in strokovnih člankov, poročil, recenzij, prispevkov s konferenc, monografij,...). Repozitoriji univerz so kompatibilni z navodili OpenAIRE in povezani s COBISS.SI ter SICRIS.SI, vključeni v evropski portal magistrskih ter doktorskih del DART-Europe in v različne direktorije, agregatorje ter iskalnike (OpenDOAR, ROAR, BASE ...).

  Omogočen je odprti dostop do vsebin iz:            

  • Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru
  • Repozitorija Univerze v Ljubljani
  • Repozitorija Univerze na Primorskem
  • Repozitorija Univerze v Novi Gorici
  • Arhiva družboslovnih podatkov
  • VideoLectures.NET
  • Digitalne knjižnice Slovenije
  • Spletnega arhiva NUK
  • Digitalne knjižnice Ministrstva za obrambo

   Jezik: slovenski, angleški

  Dostopnost:

   

  več

 7. OAIster

  Kategorija: Družboslovje in humanistika Naravoslovje in tehnika    Tip: Arhivi Viri na internetu

  OAIster služi za iskanje publikacij objavljenih v različnih digitalnih arhivih. Vključeni so lahko pred- in po-natisi znanstvenih člankov, prispevki s konferenc, disertacije, knjige, raziskovalna poročila, slikovno in zvočno gradivo itn.
  OAIster obsega preko 30 milijonov metapodatkovnih opisov, podatki se dopolnjujejo tedensko oziroma mesečno.

  Jezik: angleščina

  Založnik: University of Michigan Digital Library Production Service

  Dostopnost:

   

  več

 8. Repozitorij Univerze v Ljubljani

  Kategorija: Družboslovje in humanistika Multidisciplinarna področja Naravoslovje in tehnika    Tip: Arhivi Katalogi in seznami

  Repozitorij Univerze v Ljubljani omogoča zbiranje in hranjenje elektronskih oblik zaključnih del študija ter objav zaposlenih na Univerzi in raziskovalnih podatkov. Za vsako delo, shranjeno v Repozitorij Univerze, se bo v procesu oddaje v Repozitorij na nacionalnem portalu izvedlo zaznavanje podobnosti vsebin (plagiatorstva). V Repozitoriju so na voljo tudi metapodatki del iz zbirk ePrints.FRI, PeFprints, DRUGG in ADP.

  Dostopnost:

  • RUL (Dostop brez omejitev)

   

  več

 9. Wayback Machine

  Kategorija: Multidisciplinarna področja    Tip: Arhivi Viri na internetu

  Wayback Machine služi za iskanje arhiviranih javnih spletnih strani in objav v USENET konferencah. Iskanje je možno po spletnem naslovu (url) in datumu. Arhiv spleta sega nazaj do leta 1996.

  Dostopnost:

   

  več

 10. Združenje evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA)

  Kategorija: Družboslovje in humanistika    Tip: Arhivi Statistični in družboslovni podatki

  V katalogu Združenja evropskih arhivov družboslovnih podatkov CESSDA lahko iščete družboslovne raziskave, shranjene v različnih arhivih. Iskanje poteka po francoskem, danskem, norveškem, britanskem, nemškem, češkem, nizozemskem, madžarskem, švedskem, slovenskem, estonskem, finskem, grškem in italijanskem arhivu.

  Spletno mesto CESSDA napotuje na spletna mesta tudi še ostalih arhivov družboslovnih podatkov v Evropi in drugod po svetu.

  Dostopnost:

   

  več