Informacijski viri

 1. RILM Abstracts of Music Literature

  Kategorija: Glasba    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  RILM Abstracts of Music Literature je obsežna glasbena bibliografija, ki ponuja širok in natančen pregled gradiva ter omogoča tako poglobljeno raziskovanje kot neobvezno pregledovanje vsebin bralcem vseh zahtevnostnih stopenj. RILM je pravi naslov za raziskovalce, ki želijo jasne in preverjene bibliografske informacije, opremljene s citati in povzetki.

  Zajema obdobje od leta 1967 do danes in se dopolnjuje mesečno. Zbirka obsega več kot 11.000 revij in vsebuje preko 700.000 zapisov, vsako leto pa je na novo dodanih preko 40.000. Zapisom so lahko priloženi tudi avdio in videpo posneki, ki predstavljajo rezultate raziskav oz. terenskega dela.

  Vir za citate v RILM so publikacije, ki se objavljajo v 155 državah in v 214 rezličnih jezikih. Naslovi so prevedein v Angleščino, večina zapisov je opremljena tudi z angleškimi povzetki.

  Dopolnjevanje: mesečno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • RILM (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 2. RILM Abstracts of Music Literature with Full Text

  Kategorija: Glasba    Tip: Besedila člankov Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  Vir je na voljo v 45-dnevnem testnem obdobju, začenši s torkom, 18. aprila 2017.

  RILM Abstracts of Music Literature with Full Text je bogata zbirka znanstvenih besedil o glasbi. Je globalni vir za vse raziskovalce glasbe, saj prinaša besedila več kot 200 naslovov znanstvenih revij (prispevki so iz 50 držav, v 40 jezikih), ki pokrivajo obdobje od začetka 20. stoletja do danes. Med njimi je 90 revij, ki niso na voljo nikjer drugje. Vsebuje znanstvene in strokovne prispevke, recenzije, osmrtnice, uvodnike, korespondence, oglase, novice in drugo. Vsebinsko vir pokriva širše in ožja področja glasbe in sorodnih disciplin: muzikologijo, etnomuzikologijo, teorijo, glasbene inštrumente, pedagogika, izvedba in druga področja. Vključuje tudi RILM Abstracts of Music Literature, celoviti vir publikacij o glasbi, ki vključuje okoli milijon bibliografskih opisov, kontrolirani geslovnik in povzetke.

  Seznam revij najdete na http://rilm.org/fulltext/

  Posodabljanje: mesečno

  Dostopnost:

  • RAFT (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 3. Royal Society of Chemistry Gold

  Kategorija: Biologija Fizika Kemija Medicina Veda o materialih    Tip: Besedila člankov Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije Znanstvene publikacije

  RSC Gold omogoča dostop do 43 tekočih naslovov revij, 5 podatkovnih zbirk (Analytical Abstracts, Chemical Hazards in Industry, Laboratory Hazards Bulletin, Natural Product Updates in Synthetic Reaction Updates), monografske serije Issues in Environmental Science and Technology in arhivskih vsebin Annual Reports on the Progress of Chemistry, sekcije A, B in C  enega od vodilnih svetovnih združenj za kemijo, britanskega Royal Society of Chemistry. Pokriva področja  kemije, biologije, biofizike oz. fizike, materialov, medicine in farmacije. Celotna besedila člankov  so dostopna različno, pri nekaterih naslovih revij od l. 1997 oz. pri novejših naslovih od začetka izhajanja dalje.

   

  Dostopnost:

  • RSC Gold (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 4. SCOPUS

  Kategorija: Družboslovje in humanistika Medicina Naravoslovje in tehnika    Tip: Citatni indeksi Znanstvene bibliografije

  Scopus je multidisciplinarna bibliografska zbirka s citatnim indeksom, ki jo gradi največji založnik mednarodne znanstvene literature Elsevier B.V. Scopus trenutno zajema vsebino 21.750 naslovov revij (od teh 20.698 recenziranih ter 2.800 odprtodostopnih) preko 5.000 založnikov in vsebuje več kot 51 milijonov bibliografskih zapisov (30.3 milijonov z referencami za obdobje po l. 1995 (84 % z izvlečki) ter 21.3 milijonov za obdobje med 1823-1995). Nekatere revije so v Scopusu indeksirane le delno. Scopus vsebuje še prispevke iz 389 serij znanstvenih monografij, 12.000 knjig ter 5.5 milijonov prispevkov s posvetovanj. Iskanje vključuje tudi 25.2 milijona patentov petih patentnih uradov (US Patent & Trademark Office, European Patent Office, Japan Patent Office, World Intellectual Property Organization in UK Intellectual Property Office).

  Omogoča izbirno in ukazno iskanje, iskanje avtorjev in referenc ter več načinov omejevanja števila oz. analize rezultatov iskanja in načina razvrščanja izpisanih dokumentov. Prav tako omogoča povezave iz bibliografskega zapisa na celotno besedilo dokumentov, izvoz rezultatov iskanja v orodja za urejanje bibliografij (Mendeley, RefWorks in EndNote), nastavitve obveščanja o novostih (po e-pošti, RSS ali HTML feed). Nudi tudi različna orodja za analizo citiranosti avtorjev (h-indeks) ali dokumentov, odmevnosti revij (alternativna kazalnika SNIP in SJR) ali celih inštitucij. Zapisi iz Scopusa so indeksirani v globalnih indeksih orodij za odkrivanje informacij kot so EBSCO EDS, Primo ali Summon. Zbirka se dopolnjuje tedensko

  Dostopnost:

  • SCOPUS (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 5. Social Services Abstracts

  Kategorija: Socialno delo    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  Social Sciences Abstracts služi za iskanje znanstvene in strokovne literature s področja socialnega dela.

  Obsega bibliografske podatke z abstrakti o člankih iz 1300 znanstvenih časopisov. Članki iz nekaterih naslovov so vključeni v celoti, iz drugih pa le delno. Zajete so objave od leta 1979 naprej.
  Za iskanje po tematiki uporabite deskriptorje in klasifikacijo.

  Dopolnjevanje: mesečno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • Social Services Abstracts (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 6. Sociological Abstracts

  Kategorija: Sociologija    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  Sociological Abstracts služi za iskanje strokovne in znanstvene literature s področja sociologije in sorodnih disciplin s področja družbenih in vedenjskih znanosti. Obsega bibliografske podatke z abstrakti člankov iz skoraj 2500 revij, poleg tega pa tudi informacje o prispevkih s konferenc, knjigah, poglavjih iz knjig, disertacijah itn. Podatki segajo vse do leta 1952 in vključujejo tudi zapise, objavljene v tiskani izdaji Sociological Abstracts.

  Za iskanje po tematiki uporabite deskriptorje, indeksne fraze ali klasifikacijo. Možno je tudi iskanje po citirani literaturi.

  Dopolnjevanje: mesečno
  Jezik: angleščina

  Dostopnost:

  • Sociological Abstracts (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za vse člane knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 7. SPOLIT

  Kategorija: Šport    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  SPOLIT služi za iskanje znanstvene in strokovne literature s področja športa (športna medicina, telesna vzgoja, filozofija športa, kineziologija, biomehanika, psihomotorika, športna zgodovina, sociologija športa, psihologije športa, ..).
  Obsega bibliografske podatke z abstrakti člankov iz znanstvenih in strokovnih časopisot ter podatke o knjigah, prispevkih iz zbornikov, disertacijah itn.

  Osredotoča se predvsem na nemško in angleško govorno področje. Zajete so objave od leta 1995 naprej. Za iskanje po tematiki uporabite deskriptorje.

  Dopolnjevanje: dnevno
  Jezik: nemščina

  Dostopnost:

   

  več

 8. SPORTDiscus with Full Text

  Kategorija: Šport    Tip: Besedila člankov Znanstvene bibliografije

  Za oddaljeni dostop potrebujete posebno uporabniško ime in geslo, ki ju dobite osebno v knjižnici Fakultete za šport.

  SPORTDiscus with full text je zbirka namenjena iskanju strokovne in znanstvene literature ter branju člankov s področja športa in s področji, tesno povezanih s športom. Omogoča dostop do polnih besedil nekaterih najbolj iskanih revij iz zbirke SPORTDiscus - brez embarga. Vsebuje celotnba besedila člankov, objavljenih od leta 1985 naprej.

  Strokovna področja, ki jih zbirka pokriva so: biomehanika, športna medicina, kineziologija, športna prehrana, fizioterapija, rehabilitacija, športna psihologija itn.

  Iskati je možno v osnovnem ali naprednem uporabniškem vmesniku, po predmetnih oznakah (Subjects), možen je pregled naslovov časopisov in revij.

  Dopolnjevanje: tedensko
  Jezik: angleščina
  Seznam časopisov: SPORTDiscus with Full Text

  Dostopnost:

   

  več

 9. Synthetic Reaction Updates

  Kategorija: Kemija    Tip: Seznami in abstrakti člankov Znanstvene bibliografije

  Synthetic  Reaction Updates (ponudnik Royal Society of Chemistry) je servis za spremljanje novosti na področju organske sinteze. Zajema najpomembnejše primarne vire iz splošne in organske kemije in nudi informacije o najzanimivejših, inovativnih in relevantnih novih reakcijah. Vsak zapis vsebuje kompletne bibliografske podatke o originalnem članku, celotno shemo reakcije ter povezavo na originalno objavo pri založniku. Servis omogoča iskanje glede na tematiko in tip reakcije ali pregledovanje vsebine z uporabo klasifikacije po tipu reakcije ter shranjevanje struktur in izvoz izbranih zapisov v orodja za urejanje bibliografij. Uporabniki si lahko ustvarijo osebne profile za shranjevanje svojih iskanj in za nastavitev obveščanja o novih vsebinah.

   

  Dostopnost:

  • Syntetic Reaction Update (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več

 10. TEMA® Technology and Management

  Kategorija: Elektrotehnika Management Medicina Multidisciplinarna področja Naravoslovje in tehnika Veda o materialih    Tip: Znanstvene bibliografije

  Zbirka TEMA vsebuje bibliografske zapise z izvlečki, ključnimi besedami oz. deskriptorji iz mednarodne in nemške znanstvene in strokovne literature (revije, konferenčni zborniki, poročila, disertacije itd.) s področja tehnike in menedžmenta. Vsebuje informacije o razvoju in raziskavah, inovacijah, novih izdelkih, opremi in procesih na področjih strojništva, procesne tehnike, elektrotehnike in elektronike, informacijskih tehnologij, energetike, materialov, tekstilne tehnologije, medicinske opreme, rudarstva, menedžmenta in organizacije. Pokriva časovno obdobje od leta 1968 dalje.

  Bibliografski del zapisa je pretežno v nemščini, izvlečki pa v nemščini in/ali angleščini. Pri iskanju je možno uporabljati angleške ali nemške izraze, pojme iz kontroliranega seznama deskriptorjev “Thesaurus Engineering and management” in kode iz WTI klasifikacije.

  TEMA vsebuje več podzbirk z ožjo tematiko, po katerih lahko iščemo tudi samostojno (izbor na vstopni strani): DOMA® (strojništvo), ZDE (elektrotehnika, elektronika in energetika), WEMA Materials® (materiali), BEFO (menedžment in organizacija), TOGA® (tekstilna tehnologija), MEDITEC (medicinski inženiring), BERG (rudarstvo) in ENTEC (energetika). V portal TecFinder je vključena še zbirka TEMotive (električna mobilnost).

  Dostopnost:

  • WTI-Frankfurt eG (Dostop z lokacij Univerze v Ljubljani, CTK in NUK. Oddaljen dostop za študente in osebje UL, ki so člani knjižnic UL, CTK in NUK)

   

  več